понеделник, 22 октомври 2007

Haker,cracker,lamer vo sto e razlikata?





Haker




Poimot (eng. hacker) во svоето izvorno znacenju opisuva osobu koja se zanimava so istrazivanje na moznostite na kompjuterite i nivnata pozitivna primena vo sekojdnevniot zivot. Kako sto vidite, ovde se nigde ne spomnuva deka hakerite se zli, deka pravat steta na drugite i deka se opasni po svetot. Hakerite se mnogu inteligentni osobi koi istrazuvaat ona sto e skrieno vo hardverot i softverot.Hakerite se po priroda radoznali ludje, sakaat sve da doznaat i ne sakaat koga e nesto e skrieno od niv.




Cracker




Crackeri se isto taka pronaodjaci, inteligetni ljudi, no tie go koristat svoeto znanje i svoite otkritija da napravat steta. Crackeri pravat virusi i trojanci, vleguvaat vo serveri i pravat steta (glavno taka sto ja izmenuvaat prvata strana na sajtot).





Lamer



Lameri se glavno deca, koi ne otkrile nisto i koi istotaka pravat steta na drugite, obicno za da ukradat nekoju sifru za Internet ili da unistat necij disk koristejki trojanci, virusi, pa duri i exploite, napisani od crackeri. Tie naucat kako se koristat trojanci i togas pravat steta mislejki deka se hakeri. Mnogu od niv ne znaat ni kako funkcionira Internet. Cel im e samo da napravat nekoja steta koristejki izum na nekoj cracker.




Нема коментари: